Snemna protetika

Image

Delovni čas

 • Ponedeljek 13:00 - 19:30
 • Torek 07:00 - 13:30
 • Sreda 13:00 - 19:30
 • Četrtek 07:00 - 13:30
 • Petek 07:00 - 13:00

Snemna protetika

Snemna protetika

Manjkajoči zobje za posameznika predstavljajo težavo, tako estetsko kot tudi funkcionalno. Oseba izgublja na samozavesti, skriva nasmeh, grizne sile niso več enakomerno porazdeljene, kar posledično pomeni, da so določeni zobje bolj obremenjeni.

S snemno protetiko lahko nadomeščamo tudi izgubljeno kost in mehka tkiva, ki neizogibno izginejo, ko zoba ni več v čeljusti. Snemne proteze morajo biti zato snemljive, da lahko vzdržujemo dobro higieno.

Snemna protetika je lahko izredno stabilna in ponuja pacientu občutek varnosti. Če je zobnih nosilcev premalo, lahko dodamo en ali več zobnih implantatov, na katere poleg zob pritrdimo protezo in s tem povrnemo pacientu dobro funkcijo.

Zobozdravnik na podlagi pogovora z vami in pregleda stanja morebitnih preostalih zob presodi, katera rešitev je za vas kot pacienta najprimernejša, ter vam pri odločitvi pomaga s svojimi izkušnjami in strokovnim znanjem.

Upoštevati je potrebno številne dejavnike:

 1. stanje v ustih in število preostalih zob v ustih,
 2. postavitev zob v ustih,
 3. kakšen je vaš zobni ugriz,
 4. kakšno je vaše splošno zdravstveno stanje,
 5. želeni čas nošenja proteze,
 6. estetske zahteve,
 7. preostale individualne želje.Začasna proteza ali žabica

Se uporabi po ekstrakciji (izdrtju-puljenju) zoba in služi kot  začasni estetski pripomoček, dokler rana popolnoma ne zaceli. Potem jo zamenja trajna rešitev – zobni mostiček ali ena izmed delnih zobnih protez.

 
Totalna proteza
Totalna proteza se uporabi, kadar je zgornja ali spodnja čeljust brez zobovja. Zgornjo totalno protezo v ustih drži  vakum,  spodnjo pa greben; lahko je podprta z raznimi sistemi na implantantih, oziroma na lastnih zobeh nosilcih.
 
Totalna proteza z vlito kovinsko bazo
 
Primerna je za zgornjo čeljust;  po nebu (baza proteze) je tanjša kot navadna totalna proteza, kar daje boljši občutek. Kovinska baza  omogoča hitrejše in boljše zaznavanje toplote hrane ob žvečenju, večja odpornost pred zlomi…
 
Parcialna ali delna proteza (proteza z žičnimi zaponami)
 

Izdela se takrat,  kadar zaporedoma manjka preveč zob oziroma če na eni strani mostička ni več zoba nosilca in zaradi tega ni možno zagotoviti optimalne podpore za fiksni nadomestek  – mostiček. Obravnava se kot začasen zobni nadomestek.Za naročilo na pregled nam lahko pošljete elektronsko sporočilo na info@tdent.si ali pa nas pokličete na tel. 040802532