Stomatološki pregled

Delovni čas

  • Ponedeljek 13:00 - 19:30
  • Torek 07:00 - 13:30
  • Sreda 13:00 - 19:30
  • Četrtek 07:00 - 13:30
  • Petek 07:00 - 13:00

To so najboljši zobozdravniki. Težave so bile kmalu zgodovina.

Stomatološki pregled

Kako se pripraviti na stomatološki pregled?

Pred prvim obiskom zobozdravstvene ordinacije in pregledom se je treba nanj naročiti. To lahko storite prek telefona na tel. 040802532, pošljete povpraševanje po elektronski pošti na info@tdent.si ali preko obrazca na spletne strani.

Zobozdravnik bo že ob prvem pregledu poleg stanja v ustih želel videti tudi rentgensko sliko celotnega vašega zobovja (ortopan) ali sliko posameznega zoba, saj bo tako lažje in natančneje ocenil stanje vaših zob in določil primerno terapijo. Če ortopan že imate, tudi v elektronski obliki, in če ta ni starejši od 5 let, lahko prinesete s seboj kar tega, ga pošljete na naslov info@tdent.si ali zaprosite izvajalca slikanja, da ga posreduje na info@tdent.si.

Če pa ga nimate izdelanega ali je ta starejši od 5 let, bo treba izdelati novega. Za slikanje lahko pokličete našega poslovnega partnerja Rentgen Domžale in se dogovorite za slikanje.

Najbolje, da se o tem posvetujete že med naročanjem na pregled.

Drugih dokumentov praviloma ne potrebujete. Če bi zobozdravnik potreboval oziroma želel kakšno drugo dokumentacijo o preteklem zdravljenju, bo za to po posvetu z vami zaprosil ambulanto, kjer so vas zdravili do sedaj.

Potek prvega zobozdravniškega pregleda

Ko boste prišli na prvi pregled, boste morali najprej izpolniti vprašalnik o zdravju po priporočilih Svetovne zobozdravstvene organizacije (FDI). Gre za vprašalnik o morebitnih boleznih, alergijah in zdravilih, ki jih jemljete in bi lahko vplivali na potek zobozdravstvene oskrbe.

Ob prvem zobozdravniškem pregledu bo zobozdravnik najprej pregledal stanje zob in ugotovil prisotnost zalivk, kariesa in protetičnih nadomestkov (zobnih kron, mostičkov, protez). Preveril bo tudi stanje obzobnih tkiv, se pravi morebitno krvavitev dlesni, umik dlesni, umik kostnine, majavost zob. Obenem bo pregledal, kakšna je ustna higiena, ali so prisotne zobne obloge in zobni kamen. S pomočjo prej omenjenih rentgenskih slik bo lahko videl, ali je pod kakšno zalivko karies, ali imajo zobje že zdravljene korenine in ali je to zdravljenje ustrezno. Prav tako bo zobozdravnik preveril, ali je prisotno vnetje ob koreninah, ali zobne krone in mostički ustrezno tesnijo, ali so prisotni še kakšni neizrasli zobje (denimo modrostni zobje), do kolikšne mere je morebiti znižana kostnina ob zobeh, in drugo.

Na podlagi vseh teh informacij bo zobozdravnik podal svoje mnenje in predlog terapije. Odvisno od stanja vašega zobovja in obzobnih tkiv se bo po posvetu z vami odločil za prvi korak. Lahko bo to čiščenje zobnih oblog in zobnega kamna, izdelava zalivke ali reševanje morebitnih bolečin. Možno je tudi, da vas bo najprej napotil k ustni higieničarki, ki bo še podrobneje preučila stanje vaših obzobnih tkiv, vam očistila zobne obloge in kamen ter vas naučila pravilne ustne higiene. Če si za prvi obisk želite samo pregled in posvet o nadaljnji terapiji, lahko to poveste že ob naročanju na pregled, saj si bo zobozdravnik tako znal primerno organizirati delo.

Pred pregledom posebne priprave torej niso potrebne, najbrž pa ni treba posebej poudarjati, da na pregled pridete pravočasno in z umitimi zobmi.

Za stomatološki pregled nam lahko pošljete elektronsko sporočilo na info@tdent.si ali pa nas pokličete na tel. 040802532