OBČUTLJIVOST ZOB

  • Home
  • OBČUTLJIVOST ZOB
OBČUTLJIVOST ZOB

OBČUTLJIVOST ZOB NA TOPLO, HLADNO, SLADKO ALI KISLO HRANO IN PIJAČO TERMIČNE DRAŽLJAJE ZOB  JE LAHKO IZJEMNO NEPRIJETNA.

Celo tako neprijetna, da nam lahko pokvari prijetna druženja ob hrani in pijači.

Kako vemo kdaj k zobozdravniku, da ne bo prepozno?

1. Bolečina na toplotni ali kemični dražljaj izzveni hitro po tem, ko termični ali kemični dražljaj mine

Če bolečina na toplo, hladno, sladko… popusti hitro, ko dražljaj mine, gre najpogosteje za občutljive zobne vratove. Občutljivost zaradi občutljivih zobnih vratov lahko obvladamo sami, s poostreno higieno tega predela in uporabo zobnih past za občutljive zobne vratove, ki vsebujej 1500 ppm fluora.

Če se občutljivost v dveh do treh tednih ne izboljša, ali pa se bolečina celo stopnuje je čas za obisk zobozdravnika.V tem primeru lahko bolečino povzroča manjši začetni karies, plomba, ki ne tesni, izpadla plitva plomba, odlomljen manjši košček zoba ali razgaljena zobna korenina zaradi recesije ali abrazije.

2. Bolečina na toplotni ali kemični dražljaj povzroči podaljšano bolečino – bolečina je prisotna še več deset skund ali minut

Kadar je bolečina po prenehanju dražljaja še vedno prisotna in bolečina dlje časa ne popusti, ali pa se zob ob takem dražljaju za nekaj časa zob razboli, je obisk zobozdravnika potreben hitro. Ob prisotnosti podaljšane bolečine na toplo, hladno, sladko… v tem primeru pomeni da je zobni živec – zobna pulpa že rahlo poškodovana. V primeru, da se bolečina po dražljaju sama od sebe še umiri po nekaj minutah je morda mogoče vitalnost takega zoba še rešiti s kritjem zobne pulpe. Pogosti termični in kemični dražljaji pa lahko stanje zobne pulpe še poslabšajo, kar lahko vodi v koreninsko zdravljenje zoba

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit ut arcu a dignissim suscipit non ac eget tellus in nisl mauris nec.

Author Image Link

Sarah Taylor

Obstetrics & Gynaecology