5 Mitov o zobnih vsadkih

  • Home
  • 5 Mitov o zobnih vsadkih

Zobni vsadki – implantati

Veliko število ljudi se tudi po 30 letu boji obiska zobozdravnika. Večino nas ima ta strah že od otroštva, ko je bila že sama misel na besedo “zobozdravnik” boleča. Vendar pa je situacija nekoliko drugačna, ko gre za namestitev vsadkov. Po izgubi zob se mnogi pacienti odločijo za alternativne rešitve, kot sta zobni mostiček ali proteza in se želijo izogniti vsadkom preprosto zaradi strahu, ki izvira iz neinformiranosti o postopku vsadkov in njihovimi koristmi. V nadaljevanju vam predstavljamo najpogostejše mite o zobnih vsadkih, ki najbolj vplivajo na paciente.

Mit #1: Zobni vsadki so boleči

To je vsekakor najpogostejši mit. Sam postopek ni tako boleč, kot mnogi mislijo. Celoten postopek poteka pod lokalno anestezijo, pri čemer bolnik ne čuti bolečine.

Mit #2: Čas okrevanja je predolg

Zobni vsadki se morajo zaceliti in čas okrevanja se lahko razlikuje pri različnih pacientih. Običajno ta proces traja 3-6 mesecev, v tem času pa se opravijo začasne zamenjave manjkajočega zoba, kar ne vpliva na bolnikov videz ali vsakodnevno življenje.

Mit #3: Zobni vsadki so predragi

V primerjavi z zobnimi protezami ali zobnimi mostički so zobni vsadki lahko nekoliko dražji, vendar če upoštevamo dejstvo, da je potrebno tovrstne nadomestke menjati vsakih 5-10 let, medtem ko vsadki lahko trajajo celo življenje, potem je primerjava neprimerna.

Mit #4: Zobni vsadki so nevarni

Še en mit, ki je popolnoma neresničen. Tehnologija zobnih vsadkov z več kot 50-letno evolucijo je danes uspešna v približno 95% (do 99%, če zanje ustrezno skrbimo). In še nekaj: pri nameščanju vsadkov vam naravnega zoba ni treba krtačiti/poškodovati. 

Mit #5: Nimajo videza naravnih zob

Zobni vsadki so v večini primerov videti tako resnični, da ljudje sploh ne bodo mogli opaziti razlike. Razliko je opazna le v primeru, če bolnik izrecno zahteva zelo belo barvo za krone.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit ut arcu a dignissim suscipit non ac eget tellus in nisl mauris nec.

Author Image Link

Sarah Taylor

Obstetrics & Gynaecology